Visszatérés munkába | a nyári szabadság után

Nem könnyű a nyári szabadság után visszatérni a munkába. Íme, pár tipp, mellyel megkönnyítheti az akklimatizálódást!

Pontosan ismerjük az érzést, milyen nehéz felkelni az első munkanapon, ezért gondoskodjunk a róla, hogy az első héten mindennap meglepjük magunkat valamivel, amitől jobb kedvünk lehet! Ez lehet egy kávé, egy új egér, vagy a kedvenc ételünk. A nyaralás utáni depressziónak azzal lehet a leghamarabb kihúzni a méregfogát, ha újabb utazásokat szervezünk. Ez lehet egy hosszú hétvége. Ha tudjuk, hogy mire is készülünk, gyorsabban telik az idő. Azt fontos tisztázni, hogy bár a köznyelvben nyaralás utáni depresszióként emlegetjük, nem valós depresszióról van szó, csupán letargiáról, lehangoltságról.

Feladatok rendszerezése

Ne akarjunk mindent egyszerre és gyorsan megoldani és ne várjuk el magunktól, hogy a szabadság ideje alatt felhalmozódott munkát a visszatérésünk utáni első délelőtt maradéktalanul el tudjuk végezni. Nézzük végig, hogy pontosan milyen feladatok várnak ránk, ellenőrizzük leveleinket olyan sorrendben, ahogyan érkeztek. (Persze nem árt odafigyelni a felkiáltójellel ellátott extra sürgős e-mailekre sem.) A legfontosabb, hogy szánjunk egy kis időt arra, hogy megtudjuk, melyek lesznek az elkövetkezendő pár nap legfontosabb feladatai.

Tippek-Trükkök

Az is jó megoldás lehet, hogy nem rögtön egy hétfői napon térünk vissza a munkahelyünkre, hanem hét közepén, így rövidebb lesz a hetünk, és ez a pár munkában töltött nap épp elég ahhoz, hogy újra visszaszokjunk. Fontos szabály, hogy a szabadság letelte után ne várjuk magunktól, hogy ugyanolyan olajozottan dolgozunk majd, mint korábban. Ne vállaljuk magunkra az összes feladatot, kérjünk 1-2 nap türelmi időt, hogy legyen lehetőségünk képbe kerülni a futó projekteket illetően.

A nyaralásból visszatérve biztos van mit mesélnünk, és jó társaságban lazítani is kellemesebb. Erre egy közös ebéd a kollégákkal tökéletes lehet.

Mivel a munkahelyünk a második otthonunk, ahol sokszor legalább annyi időt töltünk, mint amennyit a lakásunkban. Ezért korántsem mindegy, milyen környezetben dolgozunk: a komfortérzetünk mellett így akár a kreativitásunkat is serkenthetjük. A kollégákkal közösen érdemes kitalálni, hogyan és mivel lehetne feldobni az irodát: erre a nyaralásból hozott fotók, tárgyak, ajándékok tökéletesen alkalmasak lehetnek.

A számítógép

Érdemes minden biztonsági szoftvert frissíteni, mielőtt megnyitnánk akár egyetlen e-mailt vagy a webes alkalmazást. Ehhez természetesen kérjük az IT-s kolléga segítségét.

Ez a felhívás természetesen a rendszergazdáknak is szól: bizonyosodjanak meg róla, hogy a PC-ken és a szervereken működnek az automatikus biztonsági frissítések és a kollégái ismerik a biztonsági előírásokat. Szintén ellenőrizni kell, hogy valamennyi, a hálózathoz hozzáférő mobil alkalmazás titkosítva van-e.

Megosztás: