Több ezer új munkahely a kis- és középvállalkozások körében

Tovább javulhat a kkv-szektor versenyképessége, hiszen közel 300 cég nyert el újabb munkahelyteremtő támogatást.

Több mint négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 293 vállalkozás a „Mikro-, kis- és középvállalkozások munkahely-teremtő beruházásainak támogatása” program keretében – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A támogatással több mint 2000 új munkahely létesítéséhez, valamint 3600 munkahely megőrzéséhez járul hozzá a kormányzat, érdemben javítva ezzel a kkv-szektor versenyképességét. Hazai forrásból eddig összesen több mint 50 milliárd forinttal támogatták a kkv-k munkahelyteremtését, ami nagyban hozzájárult a foglalkoztatás nyolc év alatt bekövetkezett 750 ezres bővüléséhez.

Még több dolgozó

A munkahelyteremtő beruházási támogatás célja a foglalkoztatottak számának további növelése és a tartós foglalkoztatás biztosítása Magyarországon. A támogatással folytatódhat a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása is, párhuzamosan a munkaerőpiac területi különbségeinek csökkentésével.

A regionális beruházási támogatás, vagy csekély összegű (de minimális) támogatás jogcímen pályázható munkahelyteremtő támogatás keretében egyebek közt új eszközök, gépek beszerzése, ingatlanvásárlás, bérleti díjak, vagy akár lízingköltségek is elszámolhatók.

A pályázónak 2 éves foglalkoztatási és 3 éves fenntartási kötelezettséget kell vállalnia. A támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső személy esetén, új munkahelyenként 1,5 millió Ft, ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, vagy 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, és kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatást kaphatnak.

Fúkuszban a kkv-k

Az elmúlt nagyjából húsz év alatt a kis- és közepes mérető vállalkozások az érdeklődés középpontjába kerültek, miután számos kutatás bizonyította jelentőségüket a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az innovációk esetében is. Jelenleg a kkv-k állítják elő a GDP nagyjából 50 százalékát, valamint adják az export mintegy 18 százalékát. A vállalkozások demográfiai jellemzői szerint hazánkban igen komoly szerepet tölt be a kis- és középvállalkozói szektor a foglalkoztatásban is, hiszen ezek a cégek adnak munkát a versenyszféra alkalmazottainak 65-70 százalékának.

Megosztás: