Szuperautó | lelkesíti a diákokat

A Bloodhound projekt elsődleges célja, hogy megdöntse a szárazföldi sebességrekordot, közben pedig népszerűsítse a műszaki tárgyakat a diákok körében.

Az autó tervezői az Oracle felhőszolgáltatásait használva tervezik megdönteni a szárazföldi sebességrekordot és népszerűsíteni a tudományos-műszaki pályákat a tehetséges fiatalok körében. A Bloodhound mérnökei érzékelők révén valós idejű adatokat használhatnak a szuperszonikus csodajárgány folyamatos tökéletesítéséhez – olvasható az Oracle közleményében. Ehhez a tesztmodellbe több mint 500 érzékelőt építenek.

Ezeket az adatokat az iskolákba is eljuttatják, ahol a diákok így pontos képet alkothatnak arról, hogyan röpíti a technika szinte rakétaként a világ leggyorsabb szárazföldi autóját az 1600 km/órás álomsebesség felé.

A mérföldkőnek számító műszaki projekt a tanároknak is segítséget nyújt abban, hogy megszeretessék a természettudományokat, a technológiát, a mérnöki gyakorlatot és a matematikát a tanulókkal. A projekt már eddig is kiemelkedően fontos szerepet játszott a műszaki-tudományos területen, mivel évente több mint 100 ezer diák foglalkozik az iskolai tanrend keretében a Bloodhound projekthez kapcsolódó tevékenységgel. Világszerte további milliók vesznek részt valamilyen módon a rekordkísérletben, és számuk az idén várhatóan ugrásszerűen tovább nő majd, amikor az autó megkezdi a pályateszteket.

Richard Noble, a Bloodhound projekt igazgatója, aki nem mellesleg 1997-ig tartotta a szárazföldi sebességrekordot, elmondta: „A repülés és űrrepülés területén az 1960-as években lezajlott versenyek sok fiatalt vonzottak a műszaki és tudományos pályára, és bízunk abban, hogy a Bloodhound hatása hasonló lesz, mivel napjainkban jelentős a hiány a műszaki szakemberekből. Szeretnénk, ha a fiatalok is átéreznék az 1600 kilométer/órás sebességhatár átlépéséért folytatott harc izgalmait, és az Oracle részvétele segíthet ebben.”

Az Oracle technológiája nemcsak az oktatási program megvalósításában támogatja a Bloodhound projektet, hanem a csapat mérnökei számára is nagyon hasznos lesz a rekord megdöntésére készülő autó fejlesztésében és optimalizálásában. A jármű különböző technológiáinak és részegységeinek valós idejű működését figyelve a Bloodhound csapata gyorsan meg tudja majd találni és ki tudja küszöbölni azokat a problémákat, amelyek az 1600 km/órás sebességrekordra való felkészülés közben felmerülhetnek. A műszaki megoldások első nagyobb próbájára októberben kerül sor, amikor a szuperszonikus Bloodhound 320 km/órás próbafutásokat végez a cornwalli Newquay-ben.

Az Oracle olyan partnerekhez csatlakozik a csapatban, mint a Castrol, a Zhejiang Geely Holding Group, a Nammo, az MTN, a Rolex, és a Rolls Royce.

Megosztás: