Robotok | a reptéren

Az utazókat a reptéren elkalauzoló robotot állít üzembe Dél-Koreában az LG, illetve takarítórobotokat is bevet a cég.

Dél-Korea épp a 2018-as téli olimpiára készül, az LG Electronics pedig ezzel párhuzamosan az ország legjelentősebb nemzetközi csomópontján, a szöuli Incheon nemzetközi repülőtéren az automatizált szolgáltatások fejlesztésén dolgozik. Ennek részeként a gyártó kísérleti jelleggel két különböző típusú, kerekeken guruló robotot vet be a reptéri szolgáltatások színvonalának emeléséért. Az egyik modell a terminálok közelében cirkálva nyújt információkat és segítséget a látogatóknak, míg a másik a padlók kifogástalan tisztaságáért felel.

Az LG így a reptéren áthaladó mintegy 57 millió utazó számára nyújthat robotizált szolgáltatásokat. Bár a robotok már „főmunkaidőben dolgoznak”, a reptéren gyakran megforduló utazók számára már február óta megszokott látvány lehet a jelenlétük, akkor kezdődött ugyanis a bétatesztjük. A koreai vállalat mérnökei az elmúlt öt hónap során finomhangolták a robotok működését, a bétateszt-időszakban szerzett tapasztalatok és adatok alapján javítva a teljesítményükön – közölte a cég közleményében.

Fizessenek adót a robotok?

Bill Gates mindeközben adót vetne ki a robotokra. Véleménye szerint mivel a robotok nem fizetnek személyi jövedelemadót és társasági adót sem, így igazságtalan előnyökhöz jutnak az emberekkel szemben – véli Bill Gates, a Microsoft informatikai óriásvállalat társalapítója, aki azt javasolta, hogy a kormányok vessenek ki robotadót, hiszen a bevételből egyfelől finanszírozni lehetne a munkájukat vesztett dolgozók átképzését, a plusz anyagi teher pedig lassítaná a technológia fejlődését, így a munkaerőpiaci-változások is kezelhetőbb ütemben zajlanának le.

Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa. Gates szerint ez lehetővé tenné, hogy az emberek ne féljenek az innovációktól. „A megadóztatás határozottan jobb, mintha egyszerűen megtiltanának bizonyos dolgokat” – véli a milliárdos amerikai üzletember.

Gates ötlete nem új keletű, a robotizálás és a robotok utáni adó kivetését ráadásul egy sor európai politikus is támogatja. Nem utasítják el a robotadó ötletét a csúcstechnológiai vállalatok vezetői sem, bár néhányan inkább azt tartanák helyesnek, ha nem a munkaadók, hanem az ügyfelek és fogyasztók viselnék ennek a terhét. Az Európai Parlamentben mindezek ellenére februárban elutasították a robotadó bevezetését célzó törvényjavaslatot.

Megosztás: