Pazar hazai céghangulat 14 éves csúcson a vállalatvezetők optimizmusa

A legoptimistábbak a kis- és közepes méretű vállalkozások, sőt a németek is kedvezően ítélik meg a magyar gazdasági helyzetet.

Az előző negyedévi nagyobb léptékű ugrást követően most szerényebb mértékben ugyan, de tovább javult a cégek hangulata. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi indexe az elmúlt 14 év második legjobb eredményét érte el, jelenleg 10 ponton áll.

A különböző méretű cégek közül jellemzően a kkv-k hangulata a legjobb, ami most történelmi maximumot ért el, hiszen várakozásaik 24-ről 31 pontra ugrottak. A mikro- és kisvállalkozások az átlaghoz hasonlóan tekintenek a jövőbe, azonban míg előbbinek a bizalma 5-ről 8 pontra emelkedett, utóbbinak 9-ről 7 pontra mérséklődött. Az ágazatok közül az ipari és a szolgáltató cégek majdnem azonosan (14 és 12 pont), a kereskedelmi szektor viszont ennél jóval szerényebben látja a következő egy évet (–1 pont). A kereskedelem visszafogottsága mögött feltehetően az áll, hogy bár szárnyal a lakossági fogyasztás – a KSH legfrissebb adata szerint 6,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest –, ez a növekedés azonban hosszú távon már nem biztos, hogy fenntartható.

Bizakodó németek

Szintén a céghangulatot jelzi, hogy soha nem értékelték még ennyire kedvezően a magyar gazdaságot a német vállalatok, derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei konjunktúra-felméréséből. A német vállalatok elégedettségét jelzi, hogy 3 százalékponttal, 84 százalékra nőtt azon cégek aránya, akik ismételten Magyarországra hoznák beruházásaikat.

Régiós összevetésben is javult a hazai gazdasági helyzet megítélése, több kérdésben utolérte a régiós átlagot, néhány kérdésben meg is haladta azt. Idén a vállalatok többsége minden tekintetben javulásra számít. A német cégek 54 százaléka a saját üzletmenetének javulásával számol a jelentés szerint.

Az adópolitika terén a megkérdezett vállalatok pozitívan értékelték a társasági adó- valamint a szociális adó 2017-ben és 2018-ban hatályba lépett csökkentését. Idén a megkérdezett vállalatok 53 százaléka tervezi újabb dolgozók felvételét.

Megosztás: