Nyerő vállalkozó páros: | innovatív és fiatal

Százmilliárdos nagyságrendben futnak uniós pályázatok, de a győzelem esélye jelenleg viszonylag keveseknek adatik meg.

Bár a 2014 és 2020 közötti uniós pályázati források legalább 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarják fordítani, a tenderek többsége egyelőre nem a vállalkozásoknak, hanem inkább a közintézményeknek szól. Szórványosan persze a gazdasági programokból is jelentek meg már pályázatok, sőt, az egyik legnépszerűbb, a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatására ősszel meghirdetett tender már le is zárult. Ennek ellenére persze a nyári hónapokban is akadhat munkája azoknak, akik uniós pénzekkel akarják kiegészíteni forrásaikat.

A gazdaság növekedését megalapozó kutatás-fejlesztésben például folyamatosan pályázható 50 milliárd forint, amelyből egyenként 500 millió és 4 milliárd forint közötti összeget lehet elnyerni. Igaz, csak a közép- és nagyvállalatok számára. Azok a cégvezetők, akik alapkutatásban gondolkodnak, a költségeiknek akár a 100 százalékát is elszámolhatják, az ipari kutatás legalább 50 százalékos önrészt feltételez, a kísérleti fejlesztés pedig 25 százalékot. A támogatás mértéke függ attól is, hogy melyik régióban tevékenykedik a kedvezményezett, a budapestiek és a Pest megyeiek pedig teljesen kimaradnak ebből a pályázatból.

A közép-magyarországi régió fejlettsége miatt a főváros és Pest megye minden támogatásnál külön elbírálásban részesül. Így például a mikro-, kis- és középválallkozások piaci támogatásának elnyerésére itt még van lehetőség. Az önálló pályázati felhívás 1,23 milliárd forint elosztását tervezi, egy-egy pályázó 1,5 és 10 millió forint közötti összeghez juthat. A támogatás mértéke a projekt összköltségének legfeljebb 50 százalékát érheti el.

A vállalkozókedvű fiatalok ugyan csak ősztől nyújthatják be a pályázatokat, de a feltételek már most ismertek. A tender felhívása szerint a fiatalok a vállalkozás indításához pályázhatnak 1,5-2 millió forintra, amihez 10 százalékos önrészt kell tenniük. Feltétel ugyanakkor az is, hogy regisztráljanak az Ifjúsági Garancia Programban.

Ennek lényege, hogy azoknak a 15-25 év közötti fiataloknak, akik nem tanulnak és nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 6 hónapon (illetve a későbbiekben már 4 hónapon) belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlaniuk az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra. Az októbertől pályázható támogatás akár cégalapításra, akár irodabérletre, informatikai fejlesztésre vagy piaci megjelenésre, marketingre is fordítható.

Megosztás: