Lemerül a telefonom, | mit tegyek?

A problémát elsősorban az okozza, hogy az akkumulátoros technológiák bár folyamatosan fejlődnek, sajnos, nem olyan mértékben, mint ahogy azt a felhasználási szokások megkövetelnék.

Akik az 1990-es években vásárolták meg első mobiltelefonjukat, valószínűleg emlékeznek még, milyen frusztrálónak számított, hogy a készüléket tölteni kell. Pedig a mai szemmel nézve féltégla méretű Ericssonok vagy a hazánkban is elképesztő sikereket elkönyvelő Nokiák komolyabb használat mellett is elmentek egy hetet anélkül, hogy meg kellett volna keresni a töltőjüket.

Ami akkor sokakat zavart, az ma már megváltásként érné a felhasználókat, hiszen korunk okostelefonjai a döbbenetesen erős hardverek, az egyre nagyobb méretű kijelzők, a folyamatos internetkapcsolat és az egyre vékonyabb készülékházak következtében általában egy munkanapot bírnak ki egy töltéssel, ha az ember tényleg használja is őket. Márpedig miért ne használná, amikor a fejlett operációs rendszerekkel, a hasznos alkalmazásokkal és a villámgyors, országos lefedettségű hálózattal Önnek is a zsebében lehet az irodája?

Összeesküvés az aksik mögött?

A problémát elsősorban az okozza, hogy az akkumulátoros technológiák bár folyamatosan fejlődnek, sajnos, nem olyan mértékben, mint ahogy azt a felhasználási szokások megkövetelnék. Pár évvel ezelőtt a gyártók is belátták, hogy ezzel kapcsolatban nem tudnak túl sokat tenni, a tölthető telepek fejlődése ugyanis nem a telekommunikációs ipar, hanem a világ problémája. A napjainkban használt lítium telepek lecserélése, illetve a ma még kísérleti fázisban lévő technológiák piaci megvalósulása ugyanis nem csak azt eredményezné, hogy esetleg megint elég lenne hetente feltölteni okostelefonját és táblagépét, hanem például azt is, hogy az elektromos autók hatótávolsága pár száz helyett pár ezer kilométerre nőne, ami nyilván felbolygatná többek között az autóipart is. Épp ezért az összeesküvés-elméletek kedvelőinek szájából hallani is arról, hogy a megoldás már évek óta az ajtóban áll, de bizonyos érdekcsoportok nem hagyják, hogy bejöjjön…

Segítség a jövőben

Biztató viszont, hogy a hordozható számítógépek világában jól ismert és folyamatosan használt energiagazdálkodási lehetőségek gyors tempóban szivárognak át az okostelefonos hardverekhez – ez alatt nem a kijelző fényerejének dinamikus szabályozására, hanem mondjuk a központi feldolgozóegység (processzor) órajelének terhelésfüggő, automatikus állítására kell gondolni. Emellett persze az akkumulátorok is fejlődnek, több cég (többek között az LG Chemicals) dolgozik olyan megoldásokon, amelyek segítségével a cellák nem feltétlenül hasábformában kapnának helyet. Így javulhat a helykihasználás, az akkumulátor minden olyan zeg-zugba benyúlhat majd, ahol a mostani telefonokban nincs semmi izgalmas, ezáltal a kapacitás a készülékek kiterjedése nélkül növekedhetne.

Segítség a jelenben

Aki viszont most szeretne biztosra menni, egy külső akkumulátor vásárlásával hidalhatja át a problémát, ennek USB-csatlakozójáról szinte bármilyen kütyü feltölthető. Különösen iPhone készülékek esetében népszerűek az úgynevezett akkumulátor-kabátok, azaz lítium-cellás hátlapok is. Ezek hátránya, hogy vaskosabbá teszik a készüléket, előnyük viszont, hogy a telefonnal együtt tölthetőek. Érdemes bevetni apróbb trükköket is, mint a kijelző fényerejének csökkentése, vagy a Bluetooth és a Wi-Fi kikapcsolása, ha azokat nem használjuk.

Megosztás: