Játszani | tudni kell

Több év kellett hozzá, de végre piacra kerültek olyan kiegészítők, amelyek segítségével szinte el is felejthetjük az érintőképernyőt játék közben.

Az okostelefonok elterjedésében nagyon fontos szerepet játszottak a letölthető játékok, amelyek egy korábban ismeretlen műfajt teremtettek, ez a casual gaming, azaz az alkalmi játék. Az alkalmi játékosok olyan készüléktulajdonosok, akik nem különösebben nagy rajongói az efféle szórakozásnak, nincs Xbox vagy PlayStation játékkonzol a nappalijukban, de egy vonatúton, a metróra várva vagy a reggeli kávét szürcsölgetve szívesen játszanak pár percet a mobiljukon.

Olcsóbban, jobbat kapunk

Az okostelefonos játékok iránti kereslet tehát nagy, ennek megfelelően a fejlesztők és kiadók közötti verseny is jelentős mérvű. Mindez egyre jobb minőségű játékokat jelent, amelyekért sokkal kisebb összeget kell fizetni, mint pár évvel korábban a különféle hordozható játékkonzolokra készült szoftverekért kellett. Persze a minőség és a szavatosság közel sem azonos. Egy okostelefonos játékot adott esetben pár óra alatt végig lehet vinni, de ez mit sem változtat azon, hogy egyre kevesebb ember vásárol hordozható játékkonzolt. Ezt jól bizonyítja többek között az is, hogy a Gameboy kapcsán valószínűleg mindenki számára ismerős Nintendo már 3 éve folyamatosan veszteségesen működik…

Mobilhoz a gombot

Mindenesetre tény, hogy még komoly játékosok sem feltétlenül költenek tízezreket egy hordozható konzolra és az ahhoz elérhető játékokra, amikor amúgy is van nekik egy megfelelően erős hardverrel rendelkező okostelefonjuk, amelyre rengeteg patinás nevű alkalmazás elérhető. Ugyanakkor van egy komoly gyengeségük is az okostelefonoknak, amit az Angry Birds vagy a Cut the Rope aktuális részével szórakozó alkalmi játékosok valószínűleg nem éreznek problémának – az autószimulátorok vagy a kihívást jelentő ugrálós játékok szerelmesei viszont annál inkább. Ez pedig a fizikai gombok hiánya. Mobilon ugyanis kizárólag a képernyőn megjelenő virtuális billentyűkkel és joystickokkal tudunk irányítani.

Új-régi játékélmény

A jég viszont megtört: a Samsung elkészítette a Smartphone Game Pad nevű kiegészítőjét, amelybe 4 és 6,3 hüvelykes kijelzőméret között gyakorlatilag bármilyen androidos készüléket belerakhatunk és használhatunk. A gombok ergonómiája kellemes, a kiegészítő tetejéből kihúzható tartóban az okostelefon is stabilan foglal helyet. A játékélményhez tulajdonképpen minden adott, de a komoly támogatottsághoz még idő kell. Jelenleg még csak több tucat, nem pedig több ezer kompatibilis szoftverről beszélhetünk. Hasonló problémával küzd a játékosok által jól ismert Logitech nevű cég PowerShell nevű kiegészítője, amely a Smartphone Game Pad-hez hasonló élményt kínál az iPhone-osok számára. A kiegészítő minőségével itt sincs probléma, de játékból itt is visszafogott a kínálat, még úgy is, hogy a svájci vállalat kütyüjénél legalább már százas nagyságrendről beszélhetünk (az App Store kínálatában jelenleg egyébként negyedmilliónál is több játék érhető el világszerte).

Évek múlva…

Az irány tehát örömteli, a komoly játékosok valószínűleg el is gondolkodnak a kiegészítők beszerzésén, és remélhetőleg beindul majd egy folyamat, amelynek következtében eljuthatunk odáig, hogy nem a kompatibilis, hanem az inkompatibilis alkalmazásokat kell majd nagyítóval keresnünk. A vásárlás pedig nem egy eldöntendő kérdés lesz, hanem azon kell majd töprengeni, hogy melyik gyártó melyik modellje passzol inkább a kezünkbe.

Megosztás: