Internetmogulok | A semmiből jöttek

Közösségi oldalak, keresők és webshopok – ezek ma a leglátogatottabb oldalak a világon. Most elolvashatja, hogy kezdték!

1. Google

A keresőóriás, a maga 365,46 milliárd dolláros vagyonával, jelenleg a legértékesebb weboldalt birtokolja a világon. Függetlenül attól, hogy sok aktuális botrány kering a cég körül, főleg az adózásból kifolyólag, kétségbevonhatatlan tény, hogy megkönnyíti az életünket. Érdekesség, hogy a Google első verzióját Larry Page és Sergey Brin még a Stanford Egyetem egyik szerveréről futtatta (google.stanford.edu), majd 1997. szeptember 15-én védették le a Google.com domaint.

2. Youtube

A második szintén Google-tulajdonú honlap. Tizenegy éve alapította a korábban az elektronikus kereskedelemben népszerűvé vált Paypal cég három volt alkalmazottja. Egy évvel később, 2006 novemberében a szemfüles Google vásárolta fel a weboldalt 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért). Naponta több mint kétmilliárd látogatója van a Youtube-nak.

3. Facebook

A Mark Zuckerberg nevéhez kötődő közösségi oldal a harmadik helyen áll világviszonylatban. A site 2003-ban egy egyetemisták számára létrehozott, kezdetleges társasági oldalból, a Facemash-ből nőtte ki magát. Népszerűsége folyamatosan növekszik, a 2016. januári adatok szerint 1591 millió felhasználóval büszkélkedhet.

4. Baidu

Negyedik helyezettünk a 2000-ben alapított baidu.com egy kínai internetes keresőportál, a Google kínai megfelelője, ha úgy tetszik. 57 keresési és közösségi szolgáltatást ajánl felhasználóinak, melyek egyike a baidu enciklopédia, amely még könnyen lehet a Wikipédia versenytársa hosszú távon. A nyugati világban sokak számára még nem ismert oldal jelenleg 740 millió weboldalt jegyez keresőindexében, ezen felül 80 millió képet és közel 10 millió multimédia fájlt tartalmaz.

5. Yahoo

Az internetes portál és hírkatalógus függetlenül attól, hogy a Google letaszította trónjáról, még mindig az 5. legértékesebb weboldalnak számít. Vezetői a napi 2,5 milliós látogatottságukkal változatlanul az egyik legnépszerűbb weboldalt tartják fenn a világhálón. A céget egyébként David Filo és Jerry Yang alapította 1994-ben, akik szintén a Stanford egyetem tanulói voltak, akárcsak a Google alapítói. Kezdetben a Yahoo is keresőmotorként működött, majd később szinte elsöpörte a semmiből megjelenő Google, ezért azóta profilt váltott, és a keresésen kívül hírportálként és e-mailszolgáltatóként is üzemel.

6. Amazon

Az 1994-ben alapított internetes kereskedelmi céget Jeff Bezos hozta létre, gyakorlatilag a saját garázsában online könyvesboltként indította. Akkoriban a könyveket forgalmazó csomagküldő szolgálatok körülbelül 200.000 kiadványt árultak. Jeff felfedezte az ebben rejlő lehetőséget, hiszen egy online könyvesbolt sokkal többet el tud adni ennél a számnál. Mára már merőben megváltozott a weboldal által kínált termékek palettája. Az Amazon logóján 2000 óta egy nyíl mutat az A-tól a Z-hez, ezzel jelezve, hogy A-tól Z-ig (magyarul a tolltól a dióig) minden terméket szállítanak. Érdekes, hogy a jelenleg több mint 1 milliárd dolláros profitot termelő cég alapításától számítva 4-5 évig egyáltalán nem termelt nyereséget.

Megosztás: