Évösszesítő | Cégtrendek a tavalyi évből

2017-ben csökkent a vállalkozások megszűnésének üteme, mindeközben több új cég jött létre – egyensúlyról azért még korai beszélni.

A cégstruktúra további konszolidálódása várható idén is, ám a megszűnések és az alapítások egyensúlya még nem jött el, noha a felfutó gazdasági környezet növekvő cégalapítást indukálna.

Cégek jönnek, cégek mennek

Tavaly 39 812 cég szűnt meg hazánkban, ami 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. A cégtörlések mellett 26 903 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami meghaladja a 2016-os értéket, de csupán 0,3 százalékkal – számolt be az Opten céginformációs társaság.

Az alapításokat meghaladó cégtörlési számnak köszönhetően 2018. január 01-jén 533 ezer cég működött Magyarországon. A rendben működő – cégbírósági eljárástól mentes – cégek száma mindössze 483 ezer cég. A cégek számának csökkenése egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, ugyanakkor még nem lehet letisztult cégstruktúráról beszélni – olvasható a közleményükben.

Kétségtelen, hogy számos tekintetben javultak a céginformációs mutatók az elmúlt években, valamelyest csökkent a cégfluktuáció és a felszámolási arány, de a kép összességében még nagyon vegyes. A cégek alapításkori várható élettartama átlagosan alacsony, az új alapítású cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, és a cégek ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik.

Változó ügymenet

A jogszabályi környezet 2017-ben is folyamatosan módosult, és idéntől számos új feladat keletkezik a vállalkozások ügymenetében. A cégalapítási és a cégtörlési folyamatokat lényegesen befolyásoló tényező azonban nem volt 2017 során, így a cégmutatók a becsülteknek megfelelően alakultak 2017-ben is. A hazai cégstruktúra legnagyobb problémái közé tartoznak a jogi kiskapukkal történő visszaélések magas száma, a kintlévőségek behajtási nehézségei, illetve a felelősségre vonás bonyolultsága. Így idéntől több olyan jogszabály is érvénybe lép, amelyekkel ezeken igyekeznek segíteni a jogalkotók.

Összességében tehát a cégstruktúra további konszolidálódása várható 2018-ban is. A felfutó gazdasági környezet növekvő cégalapítást indukálna, ugyanakkor a konszolidációs hatással együtt 2018-ban is, 2017-hez hasonlóan, 26 ezer körüli cégalapítás várható. A cégtörlések száma várhatóan még mindig messze meg fogja haladni az alapítások számát, ugyanakkor 2017-hez képest tovább fog csökkenni. Az Opten Kft. becslése szerint 35 ezer körül fog alakulni a cégtörlési számláló 2018-ban.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI, az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017-re vonatkozó értéke átlagosan 11-12 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az index Zala, Vas és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta.

Megosztás: