Eladó | a művészet

Új marketingfogásokkal ösztönzik a kultúra fogyasztására a művészetek iránt fogékony közönséget.

A galériatulajdonosok Budapest régiségkereskedő utcájában már másfél évtizede rendezvényekkel hívják fel a figyelmet magukra, egyre nagyobb a választék a kulturális sétákból, és immár – a lakáséttermek mintájára – lakásgaléria is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A külföldiek által is sűrűn látogatott régi-új elitnegyedben, az Andrássy úton, az Operaház közvetlen közelében nyílt meg egy különleges bemutatóterem: a Resident Art Showroom. Ez egy speciális lakásgaléria, amely főként fiatal, feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatja be, többek között Kucsora Márta, Kondor Attila, Verebics Ágnes, Ferenczy Zsolt és Kovács Lehel munkáiból látható válogatás.

A tulajdonmegosztáson alapuló új gazdaság megérkezett a kulturális ágazatba is: ha lehet bensőséges éttermet működtetni a saját lakásunkban, miért ne lehetne a számunkra kedves műalkotásokat is megosztani a publikummal? A Resident Art Budapest egyike annak a tucatnyi vállalkozásnak, amely főként Budapesten, de egyre gyakrabban vidéken is kulturális sétákon igyekszik részletekbe menően feltárni a művészeti értékeket, kulturális emlékeket.

A Unique Budapest már évek óta kínálja túráit, a Duna-parti történetektől a zsidó negyed titkain keresztül a szecessziós palotákig lehet lubickolni a magyar történelemben. Funkciójukat vesztett középületek, elhagyott víztornyok, újrahasznosításra váró ipari létesítmények – a Kortárs Építészeti Központ, a KÉK ugyancsak sokadik éve vezeti a vállalkozó kedvűeket egy-egy városi sétán.

A Resident Art Budapest elsősorban a képzőművészetek rajongóira számít. A Kortárs találkozások sétán belvárosi galériákat látogatnak végig (Inda, VILTIN, Deák Erika, Neon), majd betérnek egy-egy Budapesten dolgozó művész műtermébe is, ahol az a ritka pillanat következik be, amikor az alkotó és a befogadó közvetlenül találkozik.

A Design-körkép séta a fiatal magyar formatervezőkre fókuszál. Útba ejti a belváros iparművészeti tárgyakkal (ékszerekkel, kiegészítőkkel) foglalkozó üzleteit (pl. Rododendron, wonderLAB, MONO, Budapest Poster Gallery, MESH), valamint egy-egy műhelyt, ahol az alkotás folyamatába is bepillantást engednek.

A Régiségek utcája sétán a Lipótváros legjelentősebb klasszikus képkereskedéseit és műkereskedéseit, így például a MissionArt, a Nagyházi vagy a Pintér galériát látogatják végig.

Ezek a kereskedők már több mint másfél évtizede felfedezték maguknak az új marketingeszközöket, köztük az olyan rendezvényeket, mint a Falk Art Fórum. Májusban immár 16. alkalommal vált sétálóutcává a galériák és műgyűjtők budapesti tematikus utcája a Lipótvárosban, hogy kiállításokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel keltsék fel az érdeklődést a műértő közönségben.

Aligha kell tagadni, hogy ezek az alkalmak – akárcsak a lakásgaléria – természetesen arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a művészek értékesítsék is alkotásaikat. Sőt, éppen ez bennük a különleges: a “reklám helye” ezúttal nem bosszantó reklámfogás, hanem valódi élvezeteket is nyújt.

Megosztás: