Egyre optimistábbak | a fiatal dolgozók

A 19-29 éves munkavállalók közel fele érzi úgy, megbecsülik a munkahelyén, ez pedig új csúcsnak számít, harmaduk pedig előrelépési lehetőséget is lát.

Rekordot értek el az aktív, azaz a dolgozó 19-29 éves fiatalok a legfrissebb K&H ifjúsági index szerint: soha ennyien nem voltak még elégedettek a munkahelyükkel. E korosztály 44 százaléka érezte úgy a tavalyi év harmadik negyedévében, hogy megbecsülik a munkahelyén, ez az arány pedig a felmérés ötéves történetében rekordot jelent, ráadásul jóval meghaladja az előző negyedévben mért 36 százalékot, illetve a 2015 harmadik negyedévében született mélypontot, amikor mindössze 28 százalékos volt az arányuk. A fiatalok 46 százaléka, úgy gondolja, hogy olyan munkája van, amit szeret, és 36 százalék konkrét előrelépési lehetőséget is lát a jelenlegi munkahelyén.

A munkahelyét a dolgozó fiatalok több mint fele, 63 százaléka – és főleg a Budapesten élők (82 százalék) – érzi stabilnak. A nyugati megyékben viszont már nem ilyen jó a helyzet, ott a 19-29 évesek mindössze 35 százaléka érzi biztosnak a munkáját. A dolgozó fiatalok 67 százaléka számít arra, hogy valamilyen mértékben emelkedni fog a fizetése.

A diákok közel fele, 48 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal majd munkát, míg a külföldi tanulást már jóval kevesebben, mindössze 19 százalék fontolgatja. A fiatalok 70 százaléka mondta azt, hogy beszél valamilyen idegen nyelven, 31 százalékuknak pedig legalább egy középfokú nyelvvizsgája is van.

Kormányprogramok is segítik a fiatalok elhelyezkedését

A munkaerőpiacra való bekerülés megkönnyítését az Ifjúsági Garancia Program az oktatási és foglalkoztatási intézkedések kombinációjával segíti. Az érdeklődés a program iránt folyamatosan növekszik, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal már több mint 173 ezer fiatal vette fel a kapcsolatot. Ezzel párhuzamosan a munkahelyvédelmi akció kedvezményeit a 25 év alattiak körében 161 ezer fiatal után vették igénybe, mintegy 7,3 milliárd forint értékben.

A Magyar Ifjúság Kutatás eredményei szerint, bár a magyar fiatalok közül sokan beszélnek idegen nyelveket, keveseknek van erről igazolásuk, ezért a kormány 2018-tól ingyenessé tette az első nyelvvizsga megszerzését a 35 év alattiak számára.

Megosztás: