A cégek jó része lemaradt | az IT-fejlesztésekben

A magyar cégeknek iparágtól függetlenül van még hova fejlődniük IT területen, nem használják tudatosan a digitális eszközök kínálta lehetőségeket.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális felkészültségét, az informatikai eszközökkel és szolgáltatásokkal való ellátottságát mutató informatikai átvilágításba több, mint ezer cégvezetőt vontak be a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felméréséhez. Ez az informatika audit rávilágít arra, hogy a magyar cégeknek iparágtól függetlenül van még hova fejlődniük IT területen. Nem használják tudatosan a digitális eszközök kínálta lehetőségeket, gyakran csak egy-egy részterületre fókuszálnak, ezzel pedig jelentős digitális hátrányba kerülhetnek európai uniós versenytársaikkal szemben.

Gépcsere kellene

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) jelentős hányadánál cserére szorul az informatikai géppark egy része, ugyanis a legrégebbi számítógépek életkora a 12 évet is eléri. Az új IT-eszközök és megoldások beszerzéséről számos esetben maga a cégvezető dönt, ezt bizonyítja az is, hogy rendszergazdát és informatikai szakembert csak a vizsgált vállalatok tulajdonosainak 70 százaléka foglalkoztat állandó munkatársként.

Változatlan webtartalom

Céges weboldallal már 80 százalékuk rendelkezik, ugyanakkor annak tartalmát eseti jelleggel változtatják, így nem ritka, hogy még havi rendszerességgel sem frissülnek az információk rajta. Valamilyen webes értékesítési megoldást a válaszadók töredéke használ csupán. Adatbázist nagyon kevesen építenek, elektronikus hírlevelet mindössze 20 százalékuk küld vevőinek.

A felmérés rámutat arra a döbbenetesen rossz eredményre is, hogy a magyar kkv-k az adatvédelemre egyáltalán nem fordítanak kellő energiát. Az évek alatt kemény munkával megszerzett vállalati adatok nincsenek biztonságban. Ezt igazolja az is, hogy átgondolt adatvédelmi, biztonsági szabályzattal kevesebb, mint egyharmaduk rendelkezik.

Kulcs a vállalatirányítási rendszer

Arra a kérdésre, hogy elsősorban milyen informatikai megoldást tartana fontosnak a hatékonyság növelése és a munkafolyamatok optimalizálása érdekében, a legtöbb esetben valamilyen vállalatirányítási rendszert adtak válaszul. Jelenleg főként a pénzügy, számvitel, az értékesítés és a beszerzés, logisztika területén használnak ERP-rendszereket, ritkán integráltan, a vállalkozás teljes működésére hangolva.

Az idén tavasszal indult Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! elnevezésű infokommunikációs szemléletformáló program a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások informatikai felzárkózásában segít, növelve ezzel versenyképességüket.

Megosztás: