Miként segíthet | az elbocsátott munkatársaknak?

Magyarországon egyelőre még nagyítóval kell keresni azokat a cégeket, ahol gyakorolják a gondoskodó elbocsátást.

„Bár számos vezető nem gondol erre, de az adott vállalkozás a leépítés után is sokat segít az érintetteknek. Egy ilyen nehéz döntés után is érdemes ugyanolyan odafigyeléssel viseltetni a munkatárs iránt, mint amikor még új kollégaként fogadták őt, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy jó esetben az elbocsátott munkavállaló milyen sokat tett a cégért” – vallja Papp Eszter független business coach.

Mit jelent a gondoskodó elbocsátás?

A folyamat a vállalkozás és a munkavállaló együttműködésén alapul, a célja pedig annak elősegítése, hogy a dolgozó könnyebben el tudjon újra helyezkedni. Ehhez a munkáltató általában felhasználja a rendelkezésre álló külső (például adott városban vagy régióban lévő) és belső (vállalaton belüli) erőforrásokat. Teszi ezt annak érdekében, hogy az elbocsátottak indulatainak és negatív energiáinak átfordításával az álláskeresésüket segítse elő, illetve, hogy a leépítésre szánt forrásokat a lehető leghatékonyabban használja fel.

Mely cégek az „első fecskék”?

Jellemzően a külföldi tulajdonban lévő társaságok ismerik és alkalmazzák ezt a típusú elbocsátást, hiszen nemzetközi tapasztalataik során felismerték a szolgáltatás jelentőségét. „Vannak már olyan profi HR-csapatok, akik ezzel a szemlélettel dolgoznak, és a témával szaklapokban, szakmai weblapokon is lehet találkozni. Ezek mind segíthetnek abban, hogy idehaza is elterjedjen ez a hozzáállás, és bekerüljön a köztudatba. Ha ez megtörténik, akkor egyre inkább elvárássá válhat a munkáltatókkal szemben az ilyen szituációk minőségi kezelése” – véli Papp Eszter.

A helytelen kommunikációval akár a kulcsembereket is elveszítheti

Szomorú minden érintett számára, ha egy vállalat arra a pontra jut, hogy a csoportos leépítés elkerülhetetlen. De a business coach szerint a cég személyes márkájának – még egy ilyen nehéz helyzetben is – jót tesz, ha gondoskodnak azokról, akik idejüket és energiájukat évekig a társaság felemelkedésébe fektették.

Ha nem teljes bezárásról van szó, akkor a gondoskodó elbocsátás még inkább fontos, hiszen a létszámcsökkentés miatt az ottmaradókban is felerősödik a bizonytalanság. Épp ezért gyakori probléma, hogy a megmaradt munkavállalók közül nem sokkal később éppen a kulcsemberek döntenek a váltás mellett. Számukra általában könnyebb is az elhelyezkedés. „Ha pedig ők lépnek, akkor borulhat minden, tehát kiemelt fontosságú a rájuk való figyelés és a stabilitás helyreállítása.”

Mivel segíthet az elbocsátottaknak?

– coachinggal: „Hogyan tovább?” témában (célok kijelölése és elérése),
– erősségeket feltáró, illetve karrier-coachinggal,
– lelki, munkaerő-piaci és vállalkozói tanácsadással,
– irodai és számítógépes-internetes háttér biztosításával,
– át- és továbbképzési lehetőségekkel,
– önéletrajzírással, próbainterjúk biztosításával stb.

Az elbocsátás megélése a gyászfolyamathoz hasonlítható

Lelkileg több szakasz különíthető el: kezdve a tagadástól a teljes elengedésig. Ezt az időszakot sokak számára nehéz önállóan feldolgozni. A személyes konzultációk során ki lehet szűrni, hogy kinek milyen szintű támogatásra van szüksége. A szakértői segítséggel és a piaci igények feltárásával az elbocsátottak nagyobb eséllyel találhatnak új munkát. Ez a módszer lényegesen megkönnyítheti az álláskeresés időszakát – főleg azoknál, akiknek csak egyszerűbb iránymutatásra van szükségük.

Megosztás: