Etikusság | mindenek felett

Sokan ma már nemcsak a termékek és szolgáltatások terén választják az etikus alternatívát, hanem ha tehetik, ilyen alapon működő munkahelyen is dolgoznak.

Az etikus működés a fenntartható gazdaság egyik legfontosabb alappillére. A fogalom mára ráadásul összekapcsolódott az átláthatósággal is: még egy profitorientált vállalkozás is csak akkor lehet hosszú távon sikeres és fejlődőképes, ha a környezet és a vele kapcsolatban lévő társadalmi csoportok elvárásait is figyelme veszi. A „cél érdekében mindenen átgázolni” szemlélet helyett a közösségi összefogás és a fenntarthatóság kerül előtérbe.

Fenntartható vállalati kultúra

Örömteli tény, hogy már nemcsak a fogyasztók, hanem a munkáltatók is egyre inkább tudatosabbak. Szerencsére a tendencia a kétezres évek óta nem állt meg. Ekkor jelent meg – kezdetben főleg a nagyvállalati szektorban – a CSR tevékenység, vagyis a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának beépítése a működési modellbe. Ez akkoriban leginkább támogatást, szponzorációt, közösségi szerepvállalást jelentett, majd az etikus vállalati kultúra fontossága is előtérbe került.

A szemléletet ráadásul a kis- és közepes méretű vállalatok vezetői is osztják. A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) létrehozott Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ idén például hosszú távú kutatási programot indított a magyarországi családi vállalkozásokról – számol be az első eredményekről a BGE. A számok azt mutatják, hogy önbevallás alapján a cégek 71,4 százaléka egy ötös skálán ötösre értékeli magát felelősség és etikusság szempontjából. A cégek 56 százalékánál létezik olyan intézkedés, melynek célja a környezet megóvása, és 55 százalékuk támogat valamilyen társadalmi célt, szervezetet. De az etikus működés alappillérei lehetnek a lojális légkör, az összetartozás, a helyi kezdeményezések támogatása, az oktatás, az elégedett partner- és ügyfélkapcsolatok, a tisztességes adózás és az átlátható jogi folyamatok is.

Bármilyen méretű cégről vagy vállalkozásról legyen szó, ma már fontos szem előtt tartani, hogy a profitszerzés mellett a tisztességnek, a fenntarthatóságnak, a társadalmi felelősségvállalásnak is kiemelt szerepet kell kapnia a működési modellben, ha egy valóban sikeres, példamutató, a munkavállalók számára is vonzó vállalati képet szeretnénk kialakítani.

Az egyik vállalkozást tapasztalatairól is beszámol a felmérés: szerintük az etikus üzleti modell az, ami a szektorban biztosíthatja, hogy egy cég ne két-három évet éljen, s ne klasszikus pénzkereseti társaságként üzemeljen, hanem valódi, értékálló és értékteremtő vállalkozásként. Ennek az alapja pedig az ígéretek betartása.

Megosztás: