Cégvezér kerestetik! | Nem mindig a tulaj a legjobb választás

Aki a cége élére keres alkalmas vezetőt, az máris megtett egy fontos lépést: felismerte, hogy szakemberre van szüksége.

Ez nehezebb, mint amilyennek hangzik. Sok tulajdonos annyira evidensnek veszi, hogy saját cégét csakis ő maga vezetheti, amíg deres fejjel át nem adja a kormányrudat gyerekének / kiválasztott utódjának, hogy észre sem veszi, ha esetleg saját személyes korlátai már a cég fejlődésének útjában állnak. Pedig azt mondják: attól, hogy valaki remekül tud hajót építeni, még nem biztos, hogy jó kapitány is lesz belőle.

Merre forduljon a hajó az új kapitánnyal?

Ha az elhatározás megszületett, érdemes leülni, és alaposan végiggondolni, pontosan kire is van szükség: milyen feladatokat kell ellátnia a vezetőnek, ehhez milyen készségekre és képességekre lesz leginkább szüksége. Fel kell mérni, milyen fázisban van a vállalat, honnan hová szeretnék eljuttatni középtávon. Ez segíthet megítélni, hogy tapasztalt, öreg róka kell-e ide, aki ismeri a szakma és a működési környezet minden buktatóját és jól bevált kiskapuját, kiterjedt kapcsolati hálóval és erős track recorddal rendelkezik. Vagy épp egy tettrekész, kísérletező kedvű, bátor fiatalt kell a cég élére ültetni, aki nem fél járatlan utakat felfedezni, és nem terhelik rossz beidegződések olyan időkből, amikor még egész más volt az üzletmenet. Tegye fel a kérdést: jó úton jár a cég? Ezt az irányt kell folytatni, vagy változtatásra van szükség? Ha váltani kell, akkor mekkora legyen a fordulat?

„Tudna ajánlani valakit a cégem élére?”

Első körben érdemes végiggondolni, látókörében van-e olyan szakember, aki alkalmas lenne a feladat ellátására – vagy jó eséllyel tud valakit, akivel érdemes leülni elbeszélgetni. Az is előfordulhat, hogy a cégen belül is talál alkalmas embert – érdemes azonban őt is megversenyeztetni „külső” jelöltekkel. Így egyrészt több benyomás alapján dönthet, másrészt versenyben elnyert mindig pozíció sokkal értékesebb annál, ami az ölébe pottyan a kiválasztottnak.

Hogy a lehetséges jelöltek a közvetlen ismeretségi körből érkeznek vagy külső szakemberek, fejvadászok kutatómunkájának eredményeként kerültek be a képbe, az bizonyos szempontból mindegy: a döntést a tulajdonos (vagy az általa megbízott vezetői testület) hozza, annak minden következményét viselni kell. Később már hiába reklamál annál, aki figyelmébe ajánlotta azt az ismerősét, aki végül csődbe vitte a céget.

Meg kell ismerni a jelölt múltját, és elképzeléseit a jövőről

Éppen ezért nagyon körültekintően, mindenre kiterjedően fel kell térképezni a jelölt szakmai múltját, személyes referenciákat kell begyűjteni róla. Alaposan meg kell ismerni az elképzeléseit arról, milyen irányba kívánja terelni a céget – egy kész üzleti tervet kell felvázolnia a következő időszakra. Határozottan tudnia kell, hova szeretne eljutni, és ehhez milyen eszközöket kíván igénybe venni.

Az sem elég, ha valaki jó szakember: meg kell győződni róla, hogy képes lesz vezetni is. Egy gyengekezű cégvezérnek hiába vannak széleskörű ismeretei szakmájáról, ahogy egy kegyetlen zsarnok is tud több kárt okozni, mint hasznot, akkor is, ha éppenséggel egy született zseni.

És végül az sem mindegy, Ön hogy áll a jelöltekhez: a célokat és tennivalókat pontosan kell felvázolni, ahogy az elérhető eszköztárat is. A vezető kiválasztása azért is lehet totális kudarc, mert menet közben az derül ki: egészen más a feladat, mint amit a szakember legjobb belátása szerint elvállalt.

Megosztás: