A nélkülözhetetlen munkaerő | Egy tipp – Több módszer

Szeretné bebiztosítani munkahelyét? Tegye magát nélkülözhetetlenné, például a nyelvtudásával! Íme, pár lehetőség a tanuláshoz.

Az állásportálok adatai alapján az összes munkakör alig több, mint 10 százalékát lehet betölteni idegen nyelv tudása nélkül. Ha pedig már valaki állásban van, de ingatagnak érzi maga alatt a székét, biztosan jobb esélyekkel indul, ha a magyaron kívül más nyelvet is beszél.

Mindebből egyenesen következik, hogy aki a munka mellett vállalja a nyelvtanulást, az egy lépést tesz azért, hogy nélkülözhetetlenné váljék. Ellenérvként persze számos nehézséget lehet felsorolni az időhiánytól a pénzhiányig, de könnyen bebizonyítható, hogy ezeket le lehet küzdeni.

Ha pedig ez a törekvés találkozik a munkaadó igényeivel, akkor így együtt már csodákra is képesek lehetnek. Íme, néhány tipp.

Kölcsönös bebiztosítás

Akár évekre is bombabiztossá tehetünk egy munkaszerződést, ha kiegészítjük egy tanulmányi szerződéssel. Ebben a munkáltató azt vállalja, hogy a munkavállaló által választott – de természetesen általa jóváhagyott – képzés alatt támogatja a munkavállalót. Cserébe a munkavállaló kötelezettséget vállal, hogy a tanulmányok befejezése után a támogatás mértékével arányos ideig – de legfeljebb öt évig – munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg.

A tanulmányi szerződés keretében a munkáltató a képzés teljes költségét is átvállalhatja – a tandíjat, a vizsgadíjat, a tankönyvek díját – de valamilyen részfinanszírozásában is megállapodhatnak. A támogatásért cserébe a munkáltató kikötheti, hogy a dolgozó milyen eredményeket köteles elérni, tehát adott esetben egy nyelvvizsgaszintet. Ha ez nem sikerülne, akkor a szerződés akár kötbér megfizetésére is kötelezheti a munkavállalót.

Adóoptimalizálás

A munkaadó kétféle módon is faraghat az adófizetési kötelezettségen, ha pénzzel segíti dolgozóját a nyelvtanulásban. Ennek egyik formája a béren kívüli juttatás. Ennek kedvezőbb adó- és járulékterhével a minimálbér akár 2,5-szeresét is ki lehet fizetni a munkavállalónak az iskolarendszerű képzés átvállalt költségeként.

Másrészt pedig az iskolarendszeren kívüli képzés költségeinek akár a teljes átvállalása is adómentes, ha az a munkavégzés vagy a tevékenység ellátásának feltételeként történik. A képzés költsége a képző intézmény által kibocsátott számla szerinti ellenérték, de az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzési költségek megtérítésénél is figyelembe lehet venni a vizsgadíjakat, valamint az oktatáshoz szükséges tankönyvek, taneszközök árát is.

Ennél olcsóbb már nem lehet

Ha pedig se pénz, se posztó, vagyis a munkaadó nem lát lehetőséget a nyelvtanulás finanszírozására, ingyen is szert lehet tenni a tudásra. Ma már számtalan internetes oldal található a nyelvtanulás elősegítésére, méghozzá anyanyelvi önkéntesekkel.

A language exchange oldalak közül például a Speaky-n egy Facebook- vagy Google-profillal történő pár perces regisztráció után hirdetést lehet feladni, hogy beszélgetőpartnert keresünk az adott nyelven, és persze mi is böngészhetünk a kínálatból.

A Conversation Exchange nyelvoktató oldal három funkciót kínál. Kereshetünk levelezőtársat, akivel e-mailben vagy chaten tartjuk a kapcsolatot, illetve lehet skype-on csevegni vagy „offline” tanulni. Utóbbihoz csak a lakhelyet, a beszélt és a tanult nyelvet kell megadni, az oldal pedig azonnal sorolja azokat a felhasználókat, akik a közelben élnek, szívesen tanulnának és tanítanának idegen nyelveket.

Az egyik legnépszerűbb és legismertebb oldal a Livemocha, amely fizetős és ingyenes funkciókat is kínál. Tananyagokra épül, a nyelvtani szabályokhoz és a különböző témákhoz mindenki kap szószedetet, összefoglalókat, videókat, hanganyagokat és feladatokat, de tanulópartnereket is lehet keresni. Az esetleges hibákat ki lehet javíttatni nyelvtanárral, de akár szavazásra is bocsáthatjuk a felmerülő nyelvi kérdést, illetve annak megoldását.

Megosztás: