A dolgozók | igenis megtarthatók

Gyakori újévi fogadalom a munkahelyváltás, a cégvezetők és a HR szakemberek rémálma. Az elvándorlás azonban némi ráfordítással megakadályozható.

Szinte nincs olyan munkavállaló, akinek az újévi fogadalomlistáján ne szerepelne egy még jobb munkahely elérése. Épp ezért a HR Portál összegyűjtötte azokat a főbb pontokat, melyek segítségével megakadályozható a nagyobb fluktuáció.

Vállalati kultúra fejlesztése

Az emberek általában szeretnek jól szervezett cégben/cégért munkálkodni, emellett pedig hab a tortán, ha hisznek is abban, amivel a vállalat foglalkozik. Az employer branding felépítése komoly szakértelmet igényel: segítsünk a dolgozók számára megtalálni az aktuális üzleti célkitűzéseket illetően a saját szerepüket, hogy büszkék lehessenek a munkahelyükre és ez által saját magukra is.

Újabb és újabb fejlesztések

Ne álljunk le, hiszen fontos, hogy a dolgozó legyen büszke a cégére. Gyárthatjuk/nyújthatjuk a világ legjobb termékét/szolgáltatását, ha a munkafolyamatok akadozva működnek, az mindenképp demotiváló lesz a kollégák számára, arról nem is beszélve, hogy az új munkaerőt is eltántorítja a csatlakozástól. Segítsünk a beosztottak mentorálásában és fogjunk össze a siker érdekében. Így megakadályozhatjuk a nagymértékű fluktuációt, megtartva a jó csapatszellemet.

Középpontban az ember

Munkaadóként érdemes lenne az „elvégzett munkáért szimplán fizetést osztó hely” szerepköréből átnyergelni a gondoskodó vállalatéba. Érezze a dolgozó a törődést: tegyen lehetővé számára tréningeket, tanfolyamokat, még akkor is, ha ez pluszkiadással jár. Ez mindkét fél számára nyereséges szituációt eredményezhet.

Segítség és felszereltség

A munkavállaló akkor tudja a legjobban végezni a dolgát, ha minden eszköz és lehetőség a rendelkezésére áll hozzá. Ezek hiányában a dolgozó lojalitása is csökkenhet, hiszen úgy érezhet, munkavégzésével nem korrelál a vállalat infrastruktúrája. Jó gesztus, ha figyelünk arra, hogy legyen telefon-, netán pihenőszoba, vagy épp hogy milyen székben kell eltölteni a munkaidőt. Nem túl nagy befektetés egyik sem, viszont többszörösen visszahozza az árát abból a szempontból, hogy milyen kvalitású munkakeresőket csábít majd hozzánk a jól felszereltség ígérete.

Juttatáscsomag

A fizetés fontos, amikor valaki új pozícióra pályázik, azonban manapság már nem elég csak ebben gondolkodni. A munkavállalók egyre inkább – pláne nagyvállalati szinten – komplett juttatáscsomagért szeretik rendelkezésre bocsátani a képességeiket, ami alatt elsősorban nem csak a különböző utalványokat kell érteni. A cég által részben vagy egészben finanszírozott All You Can Move – SportPass például már ebbe a kategóriába esik.

A sportot a legtöbb ember szereti, havi szinten költ is rá, igazán jól fog így esni egy új kollégának, ha leendő munkahelye ezt a terhet bizony leveszi a válláról. Ez a szituáció több szempontból is előnyös, hiszen a munkavállaló nemcsak egészségesebb, nagyobb teherbírású (és nagyobb profittermelő képességű), de boldogabb is lesz, hogy a cége törődik a jóllétével. Ez egy igazi befektetés: megtarthatunk vagy csábíthatunk is vele.

Érdemes tehát időben kapcsolni, hogy az elvándorlást megakadályozzuk és a dolgozók valóban lojálisak legyenek a vállalathoz.

Megosztás: